Hoiukoduks olemise plussid ja miinused!

Täna kavatsen teile rääkida hoiukoduks olemise kohta. Mõtlesin, et toon välja mõned plussid ja mõned miinused, mida oleme ise kogenud. Ehk tekib mõnes teis tänu sellele soov ka ise hoiukoduks hakata.

PLUSSID:
* Minu jaoks isiklikult on kõige põnevam see, et mul on võimalus olla koos kõigi nende armsate kiisudega, ilma et ma neid tegelikult endale võtaks. Mõistate? Mõnes mõttes võib see tunduda natuke mitteloomasõbralikuna, kuid tänu sellele ei saa mul tekkida olukorda, kus ma olen omale koju võtnud 10 kassi lihtsalt sellepärast, et nad on nii armsad ning hiljem pean ma nendega hakkama saama vähemalt 10 järgmist aastat. Tänu hoiukoduks olemisele saan ma kergemini vältida hetke emotsioonil loomavõtmist. Isegi kui ma emotsiooni põhjal mõne kassi enda juurde võtan, saan ma kindel olla, et mingi aja pärast leian talle uue kodu ning siis saan edasi juba järgmise võtta.

* Samuti saab hoiukodu pakkudes iga päevaga kasside osas targemaks. Sa õpid paremini tundma nende kehakeelt, soove, erinevaid iseloome ning üleüldse, kuidas kassidega käituda. Oleme ise selle üsna lühikese ajaga juba väga palju uut juurde õppinud ning iga päevaga meie kogemuste ämber järjest täitub.

* Üheks väga südant soojendavaks plussiks on heateo rõõm. See kui sa näed, kui rõõmus on kass selle üle, et ta saab varjupaiga asemel olla sinu hubases kodus, magada diivani peal või lausa voodis ning nautida paisid terve päeva jooksul, on imeline. See kui sa näed, mismoodi varem väga metsikuna tundunud kiisu tegelikult otsib väga inimese lähedust ja armastust ning üritab igat moodi sulle läheneda, teda takistamaks vaid hirm. Ja see kui ta lõpuks paitamise käigus alla annab ning laseb oma nurru, mida ta on tükk aega tagasi hoidnud, lõpuks valla ning saab aru, et tegelikult tahad sa talle ainult head.

* Meie puhul on väga suureks plussiks ka see, et hoiukodu kiisud pakuvad meie enda kassile Tupsule seltsi. Tupsu kipub pahandust tegema, kui meil endal juhuslikult ei ole olnud päeval aega temaga piisavalt mängida. Nüüd on tal aga piisavalt seltsilisi, kes teda päeva läbi tegevuses hoiavad-isegi öösel! Täpselt sama moodi võivad hoiukodu kiisud või kiisu pakkuda seltsi ka üksikule inimesele, kes pole kindel, et suudab kassile terve tema elu hoolitsevat kodu pakkuda, kuid samas väga tahaks omale kedagi seltsiks.

* Väga tore on ka see, et hoiukodu kasside jaoks toitu ja liiva on võimalik saada koguaeg ning sa ei pea enda raha selle peale kulutama. Muidugi sa võid, kuid näiteks meil ei oleks see hetkel rahaliselt võimalik ning saamegi hoiukodu pakkuda ainult tänu varjupaiga toetusele.

*Samuti kohtad hoiukoduks olles ka teisi inimesi, kes tegelevad kodutute loomadega ning armastavad loomi täpselt sama palju.

* Kassid on ka väga head stressimaandajad. Kui sul on halb tuju, kuid su kõrvale ronib nurruv kiisu, kes vaatab sind oma imearmsate silmadega, siis on võimatu pahaseks jääda. Lihtsalt võimatu.

*Lisaks ei saa me enam kordagi kurta, et meil on igav. Alati on kassidel midagi teoksil, mida on huvitav jälgida. Või kui nendega ise koos mängida, võibki seda tegema jäädal :)

MIINUSED:

* Kõige suurem miinus on kindlasti ajakulu. Tuleb arvestada, et sul kulub kasside toitmiseks rohkem aega. Samuti tuleb nendega mängida, neid hellitada ning kui tegemist on inimest pelgava kassiga, siis tuleb proovida talle läheneda ning võita ta usaldus. Samuti tuleb neid vahest võib-olla varjupaika arsti juurde viia ning samuti tuleb käia toitu toomas jms.

* Kui enne oli meil üks kass, kelle karvu oli terve vaip täis, siis nüüd on neid karvu 6 korda rohkem ning koristada tuleb ka 6 korda tihedamini. Kassid lihtsalt suudavad kõikvõimaliku prahi igalt poolt laiali vedada ning eelmisel õhtul ideaalselt puhas põrand on järgmiseks hommikuks arvatavasti sama must kui enne. Aga samas on see ka hea, sest koristada ei tule kunagi liiga palju ning puhtus ei ole ju halb asi. ;)

* Mingil määral võib miinuseks lugeda ka selle, et söögitegemine ja kõik muu, mis on seotud söögiga on raskendatud. Võib-olla kui hoiukodus on ainult 1 kass, siis küll mitte, kuid 5 kassiga on asi üsna hull. Sellepärast on meil alati kassidel keelatud kööki minna, sest vastasel juhul on nad kõik seal jalus ning pole väga raske mõnele neist saba peale astuda. Vahel kui köögi uks on siiski lahti, tuleb mõni neist kohe jooksuga sinna, kui sa lähed kasvõi lihtsalt midagi prügikasti viskama. Samuti peab olema kindel, et kuskile laua peale ei jää lahtist toitu, sest kassidel on selle peale väga hea nina ning nad suudavad ronida igale poole.

Nagu ülevalt poolt näha, on plusse tundvalt rohkem kui miinuseid ning tegelikult on hoiukoduks olemine üks suur rõõm! :)

Comments