Kassitoas on giardia

GIARDIA - mikroskoopilised ainuraksed, mis kinnituvad peensoole limaskestale.
Tegemist on siseparasiitidega, mis põhjustavad kõhulahtisust ja mittetäielikku seedimist, mille tulemuseks võib olla dehüdratsioon ja kaalukaotus. Giardia puhul ei mõju tavaline ussirohi ning selle vastu võitlemiseks on eraldi ravim, mis aitab parasiitide vastu võidelda. Samuti aitab kaasa seedimist toetav ravitoit ja probiootikumid.
Giardiaga nakatub kokkupuutel väljaheitega, mis on giardiaga juba nakatunud. Seega samas ruumis elavad kassid, kes käivad samas liivakastis on kõik selle saanud külge..

Me pole päris kindlad, kellega täpselt giardia meil vabapidamistuppa tuli. Täiesti võimalik, et seda kandsid mitmed kassid ning see lihtsalt ei avaldunud kohe meie hoole alla jõudes.
Suvel oli meil ühes hoiukodus 2 kassi, kellel oli giardia. Mõlemad said eraldatud puuri, üks neist läks uude kodusse ning teine oli puuris kuniks giardia test näitas negatiivset ning kõht oli korras. Enne kui saime neile giardia diagnoosi, kasutasime kogemata kõrval puuris olevatele kassipoegadele sama liivakühvlit. Ka nemad said seetõttu profülaktika mõttes ravikuuri ning kõhud olid kõigil korras. Samamoodi toimisime ka kolmandas puuris elanud kahe kassipojaga, kes otseselt kuidagi teistega kokku ei puutunud, kuid igaks juhuks sai kuur tehtud.
Viimastest kassipoegadest läks üks uude kodusse ja teine kassitoa vabapidamistuppa. Samuti sai sinna tuppa kokku pandud esimeses puuri elanud kassipojad, negatiivse testiga kassipoeg ja lisaks veel kaks pesakonda pluss kaks suuremat kassi. Kõigil olid tuppa laskmise ajal kõhud korras ja nad olid terved.
Kuu aega hiljem saime uude kodusse läinud kassipoja kohta info, et tal on giardia, mis oli meie jaoks mõistmatu. Sest ravikuur sai tehtud ja probleemi ega kokkupuudet sellega polnud. Nädal pärast seda märkasime vabapidamistoas kõhulahtisust ja paar kassipoega olid natuke vaiksemad ja kõhnemaks jäänud. Esialgu kahtlustasime toiduvahetust, sest olime nädalakese neile teist kuivtoitu pakkunud. Aga mida päevad edasi läksid, seda rohkem giardia moodi see tundus. Suhtlesime arstiga ning tellisime kohe zooplussist 16kg i/d toitu ja Magnumist probiootikumi. 4 hullemas seisus kassipoega, kellel oli kõhulahtisus nii hull, et hakkasid nurka laskma, eraldasime puuridesse. Kõik hakkasid saama seedimist toetavat ravitoitu kuniks saime kliinikust testile positiivse vastuse ja tellisime eraldi teise kliinikusse omale ravimi. Kuna enamus seal toas elavatest kassipoegadest ei lase ennast süllegi võtta, siis tablettide andmine oleks liiga keeruline. Saime vedeliku kujul ravimi, kaks 30ml pudelit on meil olemas, kuid vaja on veel osta üks 100ml pudel (praegu kulub meil päevas 16ml ravimit).
Reedel saime kliinikust kinnituse ka kahtlusele, et kaks kõige viimati kolooniast tulnud kassipoega on ka giardia positiivsed. Õnneks on nad elanud teistest eraldatult puuris, kuid ka nemad hakkavad nüüd ravi saama.
Kokku on meil praegu 16 kassi, kellel alustasime eilsest 10 päevalist ravi. Peame nüüd 2x päevas neid püüdma, et ravimit anda. Soetasime ka kahva, sest see on kõige kiirem viis, kuidas ilma lõhkiste käte ja meeletu ajata seda ravi teostada saame.. Ravi lõpu poole peame siiski leidma võimaluse neid ükshaaval puuridesse eraldada, et võtta roojaproov uue giardia testi jaoks.
I/D toitu oleme nädalaga juba ühe koti ära söötnud. Üks kott on meil veel, kuid järgmiseks nädalaks peame uue toidu tellima.

Hetkel sinna kassimajja me külastajaid vastu ei võta. Praegu on meil seal puurides ka 5 tervet kassi, kellel on veel paar protseduuri vaja teha, enne kui uutesse kodudesse saavad minna. Nendele on giardia testid tehtud, mis olid negatiivsed.

Seega on meil uue kassimaja esimene haiguspuhang juba käes ja seis on üsna nutune. Muud polegi parata, kui ravida ja ravida ning küll me sellest jagu saame. Peame edaspidiseks siiski välja mõtlema süsteemi, et selliseid olukordi vältida. Me pole varem giardia testi tegemist vajalikuks pidanud, sest kuni tänaseni ei ole meil sellega probleemi olnud. Kuid paistab, et oleme suutnud oma kassituppa välja valida just giardiat kandvad kassipojad.. Edaspidi hakkame iga kõhulahtisuse korral kohe testi tegema. Raha kulub küll rohkem(üks test maksab kuskil 15-17 eurot), kuid ainult sel viisil saame vältida teiste kasside võimalikku nakatumist.

Comments