Ise tehtud, hästi tehtud - kassi ronimispuu/mängumaja!

Nüüd saabub ka see kaua oodatud postitus (kaua oodatud vähemalt meie enda jaoks :D ), kus näitan täpsemalt mismoodi saab igaüks, väga lihtsate vahenditega, oma kassile ronimispuu meisterdada.
Kõige esimese asjana on vaja leida mõni vana kapp või riiul, mis on võib-olla tükk aega juba kuskil keldri nurgas seisnud, kuid ära pole seda raatsitud visata. Meie kasutasime sellist kahe uksega kappi, mis originaalselt käis vist riidekapi peale. Sees sellel mitte ühtegi riiulit polnud ning arvatavasti oli see garaažis seisnud vähemalt viimased 10 aastat.
Kuna ronimispuu peab olema eest lahti, siis võtsime kapil uksed eest ära. Kõige lihtsam on lihtsalt need kruvidest lahti keerata, aga kuna meie omal olid kruvid roostes ja üle värvitud, siis pidime need jõu ja nõuga eest lihtsalt ära kangutama. Neid samu uksi saab aga hiljem riiulitena kasutada, nii et võtsin selle uksenupud ja kõik muu küljest ära, et oleks lihtsalt sile plaat.
Järgmiseks võtsime lahti kapi tagumise külge, kuna nii on kapile lihtsam kangast ümber panna.
Ja järgi jäi see: kapi seinad, lagi ja põhjad koos; kaks riiuli plaati ja tagus.

 Järgmise asjana katame kapi seinad, pealse ja põhja riidega. Selleks on kõige parem kasutada mõnda kõvemat materjali. Sellist, mida kassid saaksid korralikult kraapida, mis ei veniks ning ei läheks ka kohe katki. Eelmise ronimispuu jaoks kasutatud kangas oli midagi vanaaegse külgkardina materjali taolist. Seekord oli meil natuke kõvem ja tugevam kangas.
Kõigepealt katsin kangaga küljed, lihtsalt kerisin kanga sinna ümber ning kinnitasin klambripüstoliga. Klambripüstoli asemel võib kasutada ka väikeseid naelu, kuid nendega kulub poole rohkem aega ja samuti on ka näpud pärast poole valusamad. :D

Kanga ühenduskohad jätsin ääre peale, mis hiljem jäävad tagumise plaadi alla peitu, nii et kõik ebatäpsused jäävad varjatuks.
Samuti kinnitasin klambripüstoliga ka eespool oleva ääre, et kangas püsiks paremini paigal. Ja veel ka kõik äärte lähedal olevad alad (välja arvatud ülemine osa!!!) ja mõne klambri lasin ka lihtsalt keskele. Peamiselt just sellepärast, et meie kasutatud kapp on värvitud ning selle tõttu väga libe ja kangas ei taha hästi selle peal paigal püsida.
Järgmise pildi peal on punase joonega näidatud need äärte lähedal olevad alad, mis ma kõik klambritega kinni lasin. Vasakul pool olev nool on siis taguse poolel, kuhu kinnitasin riide otsad ning paremal pool on see äär, kuhu lasin ka klambrid sisse. Ülemise ääre läheduse jätsin veel puutumata.

 Selle pildiga tahtsin just näidata, et klambrid tuleks lüüa võimalikult ääre lähedale, seest siis püsib paremini. Kuigi endal läksid osad isegi äärest natukene liiga kaugele.. :D

Täpselt sama moodi kerisin riide ka pealmise osa ümber. Kui mõõdate selle osa jaoks kangast, siis soovitan juba kangaga kaetud külgede poole jätta riiet üle äärte, sest pistame need pärast külgmise osa kanga alla.
 Ette ja taha jäävad riide ääred saab kinnitada pealmise osa alla. Ükskõik kui pikalt, mina ise jätsin need üsna lühikesed.
Siit on ka näha, kuidas pistsin pealmise osa ääred, külgmise kanga alla. Ja siis tuleb lihtsalt ka need kohad klambritega kinni lasta, et kõik ikka kinni püsiks.
Järgmiseks tuleb ka põhi riidega katta. Mina kasutasin selleks pehmemat kangast, et kiisudel oleks selle peal mõnusam olla. Ja täpselt nii nagu enne kinnitasi kanga äärte külge ja ka kõik äärte lähedal olevad alad kinnitasin klambritega. Ette ja taha jäävad ääred ma lihtsalt lõikasin äärega tasa, kuid need võib ka põhja alla kinnitada. Siis tuleb aga vaadata, et ronimispuu selle tõttu väga kõikuma ei hakkaks.

 Siit on veelkord see peitu jääv äär näha.
Ja Villu on ronimispuude järgi lausa nii hull, et ei suuda oodata kuni see valmis saab. :D


Kui kõik see on valmis, siis võib taguse tagasi panna. Selle jaoks soovitan kasutada natuke pikemaid naelu, et see ikka kõvasti küljes püsiks. Samuti tuleb hoolega jälgida, et kõik oleks sirge, sest kui küljed jäävad kõverad, ei saa pärast riiuleid vahele panna. Ja tagumine osa ongi see, mis kõike koos hoiab ning ei lase asjal kõikuma hakata.

Nüüd saab hakata riiuleid meisterdama! Mina katsin riiulid jällegi selle pehmema materjaliga, sest seda osa ronimispuust nad väga kraapima ei kipu.
 Kanga äärte kinnituskohad jäävad jällegi alla poole, sest siis pole neid näha. Mina jätsin ääred üsna lühikesed, kuid võib kangaga katta ka terve alumise poole.
Punasega märgitud ääred on need, mis lähevad külgede vastu ning need tuleks katmata jätta. 


Nüüd tuleb need riiulid ka paika panna. Selleks peate üldiselt juba välja mõtlema, mis paigutusega teie ronimispuu hakkab olema. Näiteks esimese ronimispuu tegime me nii, et alumine riiul oli natukene tagusest eemal, et kassid saaksid ka tagant poolt sinna peale minna. Samas ülemine oli täiesti põhja vastas, sest siis saavad nad eelmise riiuli peale ronides sealt kohe edasi järgmisele minna. 
Seekord tegime aga nii, et alumine läks täiesti põhja vastu ning ülemine oli üsna palju ees pool. Siis saab alumise peale ronides tagant poole kohe järgmise peale minna. Nii et valikuid on palju ja kõik oleneb sellest, mis endale meeldib ja mis teie arvates teie kassidele võiks meeldida.
Riiulite sisse panemiseks tuleb need lihtsalt kappi sisse lükata. Meil polnud see just kõige kergem, kuna kapp oli natuke kõver ja kangas võttis ka riiulite ruumi vähemaks, kuid saime need paika. Kindlasti tuleb jälgida, et need jääks võimalikult otse ja paralleelselt. Niimoodi on ka ronimispuu stabiilsem. Kinnitasime riiulid väljast poolt jälle pikemate naeltega. Mõõtmist on küll palju, et nael ikka õigesse kohta läheks ja vahest läks meil ka natuke mööda. :D
Põhimõtteliselt on ronimispuu nüüd valmis! Edasine oleneb kõik enda soovist. Sinna ei pea külge panema mingit posti, aga võib. Vanemal ronimispuul saagisime lausa ülemise osa sisse augu, ning siis kinnitasime selle augu ääre ja ülemise riiuli külge ühe posti. Ja selle posti peale panime veel ühe laua jupi risti, sest nii saab sinna külge erinevaid mänguasju riputada.
Augu tegemine on aga küllaltki raske ning selle jaoks on vaja ka teistsuguseid vahendeid. Ning ka pealmise osa riie tuleb, siis kuidagi selle augu äärte alla kinnitada.
Uue ronimispuu tegime aga palju lihtsamalt.

Kinnitasime posti lihtsalt ülemise riiuli ja pealmise osa ääre külge ning siis panime selle peale teise laua jupi risti. 
Muidugi on olemas veel mitmeid mitmeid võimalusi, kuidas neid poste jms sinna kinnitada. Laske lihtsalt oma kujutlusvõimel lennata.
Meie kiiisudele igatahes meeldib selle ronimispuu juures just pealmine osa ning nad ronivad lausa selle kõige kõrgemal oleva laua jupi peale. Päris ekstreemne. ;)
Ja siin on näha mõlemad meistritööd! 
Loodan, et saite siit postitusest inspiratsiooni, sest ise meisterdatud ronimispuu on ikka väga palju odavam, kui lihtsalt poest mõni osta. Ja valmistamisrõõm on ka garanteeritud! :)

Comments